Dlaczego witamina D jest taka ważna?
Najnowsze badania pokazują, że na niedobór witaminy D cierpi nawet 90% naszego społeczeństwa. Jest to powód do zmartwień, gdyż witamina D jest bardzo ważna i wpływa na prawidłowe funkcjnowanie całego oragnizmu człowieka.
Witamina czy hormon?
Witamina D w przeciwieństwie do innych witamin może być wytwarzana przez nasz organizm i właśnie ta cecha sprawia, że tak naprawdę nie jest ona witaminą, a hormonem i co za tym idzie jej znaczenie dla naszego organizmu jest bardzo istotne.
Witamina D wytwarzana jest w komórkach skóry z organicznego związku chemicznego o nazwie 7-dehydrocholesterol (bardziej znanego jako prowitamina D3) będącego pochodną cholesterolu.
Prowitamina D3 pod wpływem promieniowania ultrafioletowego typu UVB, zawartego w promieniach słonecznych, jest przekształcana do witaminy D3 (cholekalcyferol). W tej postaci przenika z komórek skóry do krwioobiegu. Poprzez układ krwionośny jest transportowana do różnych narządów.
W wątrobie zostaje przekształcona do kalcyfediolu ( 25(OH)D3 ), a następnie w tej postaci trafia do nerek, gdzie przekształcana jest do kalcytriolu ( 1,25(OH)2D3 ). Kalcytriol to aktywna forma witaminy D, która trafia do różnych organów naszego ciała, oddziałując na nie w określony sposób.
Najważniejsze właściwości witaminy D
- Bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo – fosforanowej. Wspomaga absorpcje wapnia i fosforu ze ścianek jelit. Wpływa na prawidłową kondycję kości, zapobiega wystąpieniu krzywicy, osteoporozy, osteopenii.
- Umożliwia prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego.
- Hamuje namnażanie się komórek zarówno tych zdrowych, jak i nowotworowych, w związku z czym może być wykorzystywana w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju nowotworów – m.in.: nowotworu prostaty, jelita grubego, okrężnicy, trzustki czy piersi.
- Reguluje układ renina – angiotensyna – aldosteron (RAAS). Może więc pomóc w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, chorób nerek czy niewydolności serca.
- Witamina D pobudza odpowiednie komórki trzustki i działa stymulująco na wydzielanie insuliny, a co za tym idzie - utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, redukuje insulinooporność i może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.
- Dodatkowo poprzez normalizację układu RAAS, redukcję insulinooporności oraz zapobiegając osadzaniu się złogów cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, przeciwdziała rozwojowi choroby niedokrwiennej serca.
- Witamina D korzystnie wpływa na sprawność układu immunologicznego człowieka, odpowiedzialnego za zwalczanie infekcji wirusowych i bakteryjnych.
- Tłumi procesy zapalne oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dodatkowo dzięki swoim właściwością pozwala zapobiegać i leczyć choroby tj.: astma, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu I, choroby tarczycy (Hashimoto, chorobę Gravesa Basedowa), choroby jelit (np. chorobę Leśniewskiego Crohna) czy stwardnienie rozsiane.
- W chorobach alergicznych zwiększa produkcję przeciwalergicznych i przeciwzapalnych cytokin wytwarzanych przez komórki immunologiczne, które mają działanie silnie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
- Ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Oddziałuje na nasze samopoczucie. Może chronić nas przed depresją, otępieniem czy chorobą Alzheimera.
- Pomaga w leczeniu otyłości. Zmniejsza produkcję kortyzolu – hormonu stresu, który odpowiada za odkładanie się tłuszczu w okolicy jamy brzusznej, a tym samym przyspiesz proces spalania tkanki tłuszczowej. Dodatkowo prawidłowy poziom witaminy D wpływa na zwiększone wydzielanie leptyny – hormonu sytości.
Badania
Warto sprawdzić jaki jest poziom witaminy D w naszym organizmie. W tym celu należy oznaczyć poziom 25(OH)D3. To pozwoli dobrać odpowiednią dawkę witaminy.
Stężenie 25 (OH)D w surowicy*
ng/ml
<5
Ciężki niedobór witaminy D
5-10
Niedobór witaminy D
10-20
Nieprawidłowy poziom witaminy D
20-30
Graniczny poziom witaminy D (hipowitaminoza)
30-60
Zalecane stężenie witaminy D
>150
Ryzyko wystąpienia działań toksycznych
*Zakresy stężeń 25(OH) D w surowicy (Norman i Henry 2012)
Źródła
- Głównym źródłem witaminy D jest słońce. Już krótka ekspozycja na promieniowanie słoneczne pozwala na wyprodukowanie przez nasz organizm dużej ilości tej witaminy.
Niestety z promieni słonecznych możemy korzystać tylko latem. Co więcej w naszym położeniu geograficznym intensywność promieniowa jest mniejsza i ilość witaminy D produkowana przez naszą skórę może być niewystarczająca.- Kolejnym źródłem witaminy D jest oczywiście nasza dieta. Najwięcej witaminy D znajdziemy w tłustych rybach tj.: łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź. Warto pamietać również o takich produktach jak żółtka jaj, wątróbka czy sery.
Co robić, aby utrzymać prawidłowy poziom witaminy D ?
Oprócz prawidłowej diety w okresie jesienno - zimowy, kiedy promieniowanie słoneczne jest niewielkie, warto sięgnąć po suplementy, np. tran lub witaminę D. Jednak przed ich wprowadzeniem najlepiej sprawdzić poziom witaminy D wykonując odpowiednie badania krwi. To pozwoli prawidłowo dobrać dawkę witaminy.
admin, 2016-11-13 14:05:32Wstecz